LUX - Junge Kirche Nürnberg | Young Church Nuremberg | Germany - The architecture of Nuremberg - Part 4

Good news, it finally has become summer! :)
So now, I can go out in shorts, not shielding myself from wind and rain; instead, just relaxing, enjoying the moment and waiting for majestic sunsets, as presented in the first shot of this series. Due to the good weather, I could continue my project of photographing the Lux - Junge Kirche Nürnberg. The previous interior shots focussed exclusively on the cubic modernist element which has been added as an annex to the main church. The main church will be photographed as soon as I get technical assistance to manage all the lights inside - yes, it’s complicated, not just turning on a light switch. ;) Anyhow, as you can see below, this church really expresses modernism at its finest: a round cubistic metal box right next to a spiky shaped church building. And all of that is also still connected to a very classic and simplistic rectangular shaped church tower. And as a little detail, there’s another cubistic element attached to the main wall. The funny thing is, from the inside it is so steep that it can’t be used for anything useful actually. It does flood the room with light though (a normal window could so, too), but still it opens the office of the employees and gives it a more airy feel to the otherwise dark office. I glad I found this church and could add the first sunset picture to my portfolio. Last but not least, I want to mention how laid-back and casual all employees and church visitors are. It is a fantastic atmosphere and such a place could even make me consider to go to church from time to time.

Photos of LUX - Junge Kirche Nürnberg by Matthias Dengler #matthiasdengler #snapshopped - Architektur Fotograf in Nürnberg

Follow me behind the scenes and for more imagery on :
Flickr Instagram (Architecture & Travel) | Instagram (Portrait & Fashion)

The modern architecture of Cambridge - Storey's field centre

Before visiting Cambridge, Cambridgeshire , I somehow already had a predefined picture of this city. I imagined it to be really dark due to dark brick buildings everywhere. But actually, it turned out to be the complete opposite: It was a lovely very multifaceted, lively, modern and green city. The city centre is a beautifully orchestrated harmony of classic architecture in symbiosis with modern and trendy stores, cafés and restaurants.

IMG_0787.PNG

The outskirts of Cambridge are in sharp contrast to that, consisting of entirely newly built districts, with no cafés, restaurants or any other services. It’s a classic example of de-urbanisation: Families live in the outskirts of the city in order to live in a calm neighbourhood with lots of free space, at the cost of commuting to the city centre for services. Still, this new district of Storey’s Field has not been finished and some more sub-districts have to been built, but I loved it already. The architectural landmark in this area is clearly the Community Hall, which I had the pleasure to photograph.

One day before the shoot, I already scouted the location, to figure out the optimal lighting for the front of the building. So I used the augmented reality function of my Photo Pills app to check at which time the golden sunlight was about to illuminate the front of the Community Hall’s building. That way, I could perfectly plan ahead my shots for the next day, without wasting time on-location waiting for the perfect light.

The Community Hall itself has been designed to become a more important place in the new community at Storey’s Field, to become its civic centre or town hall. It offers opportunities for weddings, music concerts, funerals, political debate, which gives it a significance above and beyond a space for hobbies, exercise, local groups and kids parties. To address this enhanced symbolic value for the community, the architects stepped the building side wards to address a longer view in the masterplan, and set it back to create a gathering space outside the Hall and a parents’ drop-off space outside the Nursery. To complete the sense of civic pride, the external walls of the Hall are lined with comfortable seats to stop and chat to neighbours while you wait to enter.